Akdeniz: Dünya devriminin yeni havzası!

The Mediterranean: new basin of world revolution!

البحر الأبيض: الحوض الجديد للثورة العالمية

مدیترانه: حوزه جدید انقلاب جهانی

Il Mediterraneo: nuovo bacino della rivoluzione mondiale!

Μεσόγειος: Νέα λεκάνη της παγκόσμιας επανάστασης!

Derya Sıpî: Deşta nû a şoreşa cihânê

Միջերկրական ծով: նոր ավազանում համաշխարհային հեղափոխության.

El Mediterráneo: Nueva cuenca de la revolución mundial!

La Méditerranée: nouveau bassin la révolution mondiale!

Mediterrâneo: bacia nova da revolução mundial!

Mısır’da Tahrir’i, tüm dünyada meydanları terk etmeyeceğiz!

Bugün kadınları hedef alan bu saldırılar Mısır’da korkuyu değil öfkeyi besliyor. Mısırlı kadınlar, bu saldırılar karşısında sinip alanları terk etmek yerine günlerdir eylemler düzenliyorlar. DİP’li kadınlar olarak, Mısırlı devrimci kadınların cesaretini selamlıyor, tüm dünyada kadınları cinsel tacize ve tecavüze karşı mücadele etmeye çağırıyoruz!

Kadını alcağız, sonra da teker teker adamları…

25 Ocak’ta Mısır’da devrimin yıldönümünü kutlamak ve Mursi rejimini protesto etmek için Tahrir Meydanı’na giden bir kadın eylemci, uğradığı kitlesel cinsel saldırı sırasında, onlarca saldırgandan birisinin ağzından çıkan bu sözlerin zihnine kazındığını aktarıyor. Başka hiçbir ifade, Mısır’da kadınlara yönelen ve yüz binlerce kişinin buluştuğu eylem alanlarında yoğunlaşan cinsel saldırıların asıl amacını bu kadar açık ortaya koymamıştır: kadınları eylem alanlarından, siyasetten uzaklaştırmak… Kısacası, kadınları devrimden koparmak!

25 Ocak günü boyunca eylemler sırasında Tahrir Meydanı’nda, kayıtlara geçen 19 cinsel saldırı yaşandı. Raporlanmayan saldırıların sayısı bundan kat be kat fazla olduğu tahmin etmek güç değil. Her yaştan kadını hedef alan, sözlü tacizden başlayıp fiziksel tacize, elbiselerin yırtılmasına, elle veya delici kesici aletlerle tecavüze kadar varan saldırıların gerçekleştirilme biçimi, saldırıların bu işi para karşılığı yapan örgütlü çeteler tarafından başlatıldığı iddiasını doğruluyor.

Her yaştan kadının maruz kaldığı bu saldırılar son dönemde artmış olsa da Mısır tarihinde ilk değil. Mübarek rejimini deviren eylemler sırasında, bir kadın eylemcinin askerler tarafından yarı çıplak vaziyette tekme tokat yerlerde sürüldüğü görüntüler hâlâ hafızalarımızdadır. Biraz daha geçmişe 2005’e gidecek olursak, benzer cinsel saldırıların Kara Çarşamba diye anılan olaylarda, kolluk kuvvetlerinin gözleri önünde ve hiçbir müdahale ile karşılaşmadan gerçekleştirildiğini görürüz. O dönemde Mısır’daki sosyalistlerle birlikte bu saldırılara tepki gösteren Müslüman Kardeşler, bugün iktidarda ve bu saldırıları durdurmakla yükümlü. Mısır’ın devrimci kadınlarının tepkisini yatıştırmaya çalışan iktidar partisi, cinsel tacize karşı bir yasa tasarısının hazırlanmakta olduğunu ilan etti ancak ortada elle tutulur bir gelişme yok. Müslüman Kardeşler bunun yerine, sadece kadınların kullanacağı trenleri kullanıma sokarak taciz sorununa dâhiyane(!) bir çözüm getirdi ve asıl meseleyi pas geçmiş oldu.

Mısır Kadın Hakları Merkezi’nin birkaç yıl önce gerçekleştirdiği araştırmaya göre her 5 kadından 4’ünün cinsel tacize uğradığı ve bunların yarısının tacize her gün maruz kalıyor. Mısır’da gündelik yaşamın bir parçası olan taciz ve son dönemde eylem alanlarında artan cinsel saldırılar, apaçık şekilde kadınlara yönelik politik bir baskı aracı haline gelmiş vaziyette. Eylem alanlarındaki saldırılara müdahale ederek mağdur kadınları korumaya alan bazı gönüllü grupları da var. 25 Ocak’taki olayların ardından, kimi sosyalist örgütlerin ve Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin de aralarında bulunduğu bazı odaklar, bu gönüllü gruplarını daha fazla destekleyeceklerini ilan ettiler.

Bugün kadınları hedef alan bu saldırılar Mısır’da korkuyu değil öfkeyi besliyor. Mısırlı kadınlar, bu saldırılar karşısında sinip alanları terk etmek yerine günlerdir eylemler düzenliyorlar. Bu eylemlerden birisinin de bugün saat 18:00’de parlamento binasının önünde yapılması planlanıyor. Ancak eylem çoktan Mısır sınırlarını aştı. Bugün, yirmiyi aşkın ülkeden kadınlar, Mısır konsolosluklarının önünde eşgüdümlü eylem gerçekleştirecekler.

DİP’li kadınlar olarak, Mısırlı devrimci kadınların cesaretini selamlıyor, tüm dünyada kadınları cinsel tacize ve tecavüze karşı mücadele etmeye çağırıyoruz!