EU-vaalien kriisi vai EU-kriisin vaalit?
Tämä oli Marxilaisen Työväenliiton iskulause propagandassamme vaaliboikotin puolesta. Järjestömme boikotoi vaalit, ei periaatteessa, vaan käytännön syistä. Ensinnäkin meillä ei ole mitään harhaluuloa siitä, että vaalien kautta voitaisiin saada joku parempi Eurooppa, joka takaa kansalaisilleen toimeentuloa ja vaalii demokratian ja tasa-arvon ihanteita. Vaaliboikotti ei tarkoita poliittista passiivisuutta, vaan jatkamme taisteluamme EU:ta vastaan toisella tavalla eri areenoilla. Elämme kapitalismin totaalisen romahduksen aattoa, ja näköaloina on vain leikkaukset, työttömyys, sodat ja barbaria. Järjestöllämme ei ollut resursseja osallistua itse vaaleihin. Vaaleihin ei myöskään osallistunut yksikään vasemmiston puolue, joka olisi kannattanut EU:n hajottamista ja sosialistisen Euroopan perustamista sen tilalle.
Suomessa uurnilla kävi hieman yli 40 prosenttia äänioikeutetuista. Reformistinen vasemmisto on virallisesti käytännössä pro-EU -puolue. Ne kampanjoivat toisenlaisesta Euroopasta, joka on mahdollinen, siispä käytännössä inhimillisemmästä kapitalismista, joka on nykyisessä kriisissä ehdottomasti mahdottomuus. Pieniä soraääniä Vasemmistoliiton sisällä on EU-kriittisiä sillä tavoin, että ne ovat oman kansallisvaltion kannalla, jotta suvereeniteettimme säilyisi yms. satua, tai jotta veronmaksajamme ei joutuisi tukemaan Etelä-Euroopan pankkeja. Reformistinen vasemmisto kasvatti äänisaaliinsa edellisten vaalien tulokseen verrattuna ja sai lävitse yhden edustajan. Edellisessä parlamentissa Vasemmistoliitolla ei ollut yhtään edustajaa, nyt puolue sai 9,3 prosenttia äänistä, mikä on yli 2,5 kertaa enemmän kuin edellisissä vaaleissa saatu määrä.
Kaksi poststalinistisen kauden kommunistisista puolueista osallistui vaaleihin yhteisillä vaalilistoilla, ja sai olemattoman pienen määrän ääniä. Stalinistien vaalikampanja puhui hyvinvointivaltion puolesta ja kannatti Tsiprasin valintaa Barosson tilalle. Yksikään vasemmiston ehdokaista ei puhunut EU:n todellisesta luonteesta ja sen roolista Ukrainan tilanteessa. Osa vasemmistosta on Putinin kannalla ja osa kannattaa lännen toimia. Ukrainan tilanne tulee jakamaan vasemmistoa lähitulevaisuudessa. Näin ollen, MTL ei voinut antaa edes kriittistä ääntä kenellekään vasemmiston ehdokkaista.
Sosiaalidemokraattien kannatus romahti historiallisiin lukuihin. Yhdessä oikeistolaisen Kokoomuksen kanssa demarit ovat syypäitä korkeaan työttömyyteen, leikkauksiin ja pahoinvoivaan yhteiskuntaan. SDP menetti 349 000 ääntä ja Kokoomus lisäsi äänimääränsä vain hieman. Oikeisto ja Keskusta saivat molemmat kolme ehdokasta läpi. Demarit saivat kaksi ja Vasemmistoliitto, Vihreät ja RKP kukin yhden edustajan lävitse. Kristillisdemokrtaatit putosivat pois europarlamentista. Melkoisesti muttei kuitenkaan murskaavasti äänisaalistaan lisäsi äärioikeisto, joka sai lävitse toisenkin kansanedustajan. Perussuomalaiset 12,9 prosentin tuloksellaan sijoittuivat demarien eteen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi Suomessa. Perussuomalaiset saivat lävitse Jussi Halla-Ahon puolueen jyrkemmästä äärisiivestä. Yhdysvaltalainen lehti luokittelee perussuomalaiset Euroopan parlamentin neljänneksi pelottavimmaksi äärioikeistolaisryhmäksi.